Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

L’Opéra du villageois

Zora Snake

11 > 14.02.2025
Performance – Dans

In deze voorstelling waarin muziek dans begeleidt, waarin politiek en ritueel met elkaar verstrengeld raken, buigt Zora Snake zich over de teruggave van rituele voorwerpen die als kunstwerken worden beschouwd en die tijdens de kolonisatie zijn gestolen. 

Zobel Raoul, geboren in 1990 in het westen van Kameroen, trainde deels in de straten van Yaoundé, op het snijvlak van hiphop en traditionele dansen. Onder de naam Zora Snake heeft de choreograaf en danser het engagement van het lichaam tot zijn credo gemaakt en performance, hier en elders, tot een actieve fermentatie.

Goud en zout - symbolen van de geschiedenis van koloniale plundering - resoneren met het grote debat over de restitutie van kunstwerken. Door het masker als object te gebruiken, belicht de performer-onderzoeker voorouderlijke praktijken, gedeelde esthetiek, verschillen in interpretatie van enkelvoudige uitdrukkingen - kortom, de manier waarop we naar Afrika zien en hoe Afrika gezien wordt in de Noord/Zuid verbeelding.

L’Opéra du villageois - een titel in dialoog tussen uitersten - ging in 2021 in Parijs in première en reisde naar Frankrijk, België, Duitsland, Zuid-Afrika en Rwanda.
Een verkenningsperformance, maar ook een ritueel, ontworpen voor niet-theatrale podia, een solo begeleid door live muziek, gechoreografeerd als een sculptuur: beweging, de erfenis van stilte, geschiedenis en toekomst.

Le Départ 
Zora Snake
17 & 18.04.2025
Charleroi Danse

www.charleroi-danse.be

Kalender

  • - 20:15
  • - 19:15

    Ontmoeting na de voorstelling

  • - 20:15

    Inleiding · 19:30

  • - 20:15

Informatie

Duur

40'

Plaats

Studio

Tarief

9€ > 21€

Casting

Conceptie, enscenering en choreografie
Zora Snake

Met
Zora Snake

Muziek en live instrument
Maddly Mendy Sylvia

Algemene regie
Wilfried Nakeu

Stem en voice-over teksten
Bénédicte Savoy
Felwine Sarr

Toespraak over de teruggave van kunstwerken
Zora Snake
Gelezen door
Maddly Mendy Sylvia

Productie
Compagnie Zora Snake

Begeleiding
Faso danse Théâtre

Marie Koehler
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photo : Lucile Dizier, 2024