Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Hamlet

William Shakespeare
Christophe Sermet

22.01 > 01.02.2025
Theater

Hamlet is de tragedie van intimiteit die hals over kop botst met de buitenwereld. Het is de opkomst van het individu dat zich realiseert dat het een mysterie voor zichzelf is. In de huidige context van steeds snellere digitale veranderingen is de bevraging van de relatie tot onszelf en de vastheid van identiteit van hernieuwde diepgang. 

In het theater van Christophe Sermet zijn er geen conceptuele herlezingen of gefragmenteerde transposities nodig om de klassiekers te verankeren in een vruchtbare reflectie op onze tijd. 

Zijn visie op Hamlet houdt vast aan de oorspronkelijke plot: het is het verhaal van de prins van Denemarken die terugkeert naar huis om zijn vader te wreken, en die in het theater en in het spel van (geveinsde) waanzin een ongekende ruimte voor openbaring vindt. 

Sermet benadert Hamlet als een archeoloog die oude en minder oude versies van de klassieker doorzoekt, soms om een welbespraakt geluid te vinden, soms een levendige beweging, soms een verrassend perspectief. Hij zet al deze impulsen om in een taal die even uitbundig als direct en frontaal is: een waar genot voor de acteurs*rices.

In deze productie, die behoedzaam is voor te veel hoogdravendheid, keert Hamlet terug naar de disfunctionele schoot om zijn vader te wreken, waar hij een drijvend Denemarken aantreft, een soort eiland op drift. Een ruimte los van het vasteland, waar mensen geïsoleerd leven en elkaar in de gaten houden. Een eiland waar je alleen aan kunt ontsnappen door jezelf in de oceaan te gooien, in het niets, in de dood. 

Op dit stuk land zullen fictie en theater dienen als spiegel en blikopener voor de prins van Denemarken. Christophe Sermet accentueert metatheatraliteit om de functie van theater en kunst in een wereld van verheerlijkte extimiteit in vraag te stellen. Is het podium nog steeds het beste vehikel voor intimiteit? 

Première
Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Kalender

Informatie

Taal

fr

Duur

2u45

Plaats

Grande salle

Tarief

9€ > 21€

Casting

Regie
Christophe Sermet

MetAdrien Drumel​
François Gillerot
Francesco Italiano
Sarah Lefèvre​
Anne-Marie Loop
Nathalie Mellinger
Mathilde Rault​
Fabrice Rodriguez
Zoé Schellenberg
Alexandre Trocki

Bewerking & vertaling
Christophe Sermet

Samenwerking aan de bewerking
Caroline Lamarche

Regieassistentie
Quentin Simon

Scenografie en lichtontwerp
Simon Siegmann

Geluidontwerp
Maxime Bodson

Decorconstructie en kostuumontwerp
Ateliers du Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Een voorstelling van
Christophe Sermet / Compagnie du Vendredi

Productie
Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Compagnie du Vendredi

Coproductie
Théâtre Populaire Romand – La Chaux-de-Fonds – Centre Neuchâtelois des arts vivants, La Maison de la culture de Tournai, Le Vilar – Louvain-la-Neuve, La Coop asbl, Shelter Prod

Met de steun van
Taxshelter.be, ING et du Taxshelter du gouvernement fédéral belge

lL'ogre-espagnol de Xavier Noiret-Thomé_SOFAM Belgique 2024
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024