Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Les Enfants terribles

Jean Cocteau
Philip Glass
Phia Ménard

10 & 11.02.2023
Opera

Jean Cocteaus Les Enfants terribles, een romanistisch meesterwerk over een generatie in het Parijse interbellum, heeft een bijtende herinnering nagelaten aan de kleuren van de slaapkamer van Paul en zijn zus Elisabeth, verwikkeld in het spel van de begeerte. Dit tijdloze beeld van de adolescentie, even vernietigend als dromerig, vol romantiek en verzadigd door een flamboyante beslotenheid, kan nog steeds bekoren.

In plaats van te kiezen voor een letterlijke bewerking van de roman, heeft Phia Ménard geopteerd voor de lyrische lezing ervan door Philip Glass in zijn Opéra pour quatre voix et trois pianos. Op waarlijk hedendaagse wijze plaatst ze het verhaal van nu in het licht van het ouder worden en de degeneratieve ziekten die daar vaak bij horen. Daarbij trekt ze een parallel tussen jeugdige en ouder wordende lichamen, die allemaal even geïsoleerd zijn en op gespannen voet leven met de maatschappij.

Verbonden met de beweging die het stuk van Philip Glass voortstuwt, bouwt zij een ensemble op van roterende scènes en symbolische verschijningen die de voorstelling haar eigenaardige ritme geven, in een snelle vermenging van zang, muziek, tekst en dans. De muzikale leiding van Emmanuel Olivier tilt de tragische schoonheid van Philip Glass’ opera op een hoger plan, evenals de meeslepende dimensie ervan.

Première belge
Coproduction Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Corealisatie Kaaitheater, Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Met de steun van de Franse ambassade in België
In het kader van EXTRA, een programma ter ondersteuning van de Franse hedendaagse creatie.

Kalender

  • - 20:15
  • - 20:15

Informatie

Taal

fr, boventitels nl

Duur

95'

Plaats

Grande salle

Casting

Regie & Scenografie
Phia Ménard

Muzikale leiding
Emmanuel Olivier

Met
François Piolino
Mélanie Boisvert
Ingrid Perruche
Olivier Naveau
Jonathan Drillet

Nicolas Royez
Flore Merlin
Emmanuel Olivier

Regie en scenografie assistent
Clarisse Delile

Dramaturgie
Jonathan Drillet

Kostuum
Marie La Rocca

Lichtontwerp
Éric Soyer

Muziek regisseur
Emmanuel Olivier

Geluidsregie
Jonathan Lefèvre-Reich

Technische leiding
Marie Bonnier

Operator
Nicolas Marchand

Productie
la co[opéra]tive : Les 2 Scènes / Scène nationale de Besançon, Théâtre Impérial – Opéra de Compiègne, Le Bateau Feu / Scène nationale de Dunkerque, Théâtre de Cornouaille / Scène nationale de Quimper, Opéra de Rennes, Atelier Lyrique de Tourcoing Coproduction La Comédie de Clermont-Ferrand / Scène nationale, MC2 / Scène nationale de Grenoble, MC93 / Scène nationale de Bobigny, Théâtre National de Wallonie-Bruxelles, Le Carreau / Scène nationale de Forbach Secrétaire général Emmanuel Quinchez

Administrative en productie
Ella Berkovich

Het intermezzo dat is toegevoegd na scène 13 is een fragment uit Jean Cocteau s'adresse à l'an 2000 / Jean Cocteau, korte film (12 juin 1962).

© Christophe Raynaud de Lage
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photo : Lucile Dizier, 2024