Expos

 - Exposition

Huidige tentoonstelling

MP5

23.03 > 13.05.17
In de openbare ruimte, gratis toegang.

Visueel kunstenaar MP5 is vertegenwoordiger van de Italiaanse underground scène. Zijn geëngageerd werk is in heel Europa te zien en komt tot stand in de straat tijdens concerten en politieke manifestaties. MP5 zal een reeks werken voor het festival realiseren.

www.mpcinque.com


Afgelopen tenstoonstellingen

Gaël Turine - De Muur en de Angst. Indië - Bangladesh

Een productie van Le Botanique 2014
10.11.16 > 16.01.17, dans les espaces publics du Théâtre National

De Belgische fotograaf Gaël Turine is gewend aan nauwgezette reportages van lange duur, en opent hier onze ogen voor een ongekende realiteit. Die van een zowat 3200 km lange muur die India van Bangladesh scheidt, met andere woorden de langste geopolitieke grens ter wereld.

Deze muur van de schaamte werd in 1993 opgetrokken door de Indiase autoriteiten om clandestiene immigratie en terroristische infiltraties tegen te gaan, en heeft het al broze evenwicht in de regio doen wankelen. Hij maakte een einde aan een historisch systeem van handelsbetrekkingen, verzwakte de Indiase en Bengalese enclaves aan beide zijden van de grens, en leidde tot een bloedige onderdrukking van de bevolking. Aanhoudingen en folteringen zijn schering en inslag geworden langs de grens, terwijl de verantwoordelijken voor dit geweld, de Indiase troepen van de Border Security Force (BSF), en in mindere mate ook hun Bengalese tegenhangers, de Border Guard Bangladesh (BGB), een volledige straffeloosheid genieten.

Gedurende bijna twee jaar dompelde Gaël Turine zich vastberaden onder in het dagelijks leven van de grensbewoners. Met behulp van journalisten en plaatselijke activisten slaagde hij erin de grens te naderen, en ondanks de gevaarlijke omstandigheden en de permanente bewaking het toegangsverbod te omzeilen.

De fotograaf blijft trouw aan zijn fundamenteel humane benadering. Via individuele verhalen brengt hij ons een essentiële getuigenis van een van de meest weerzinwekkende menselijke constructies van de afgelopen 20 jaar.

Deze reportage werd bekroond met de speciale AFD-prijs voor de beste fotoreportage (Agence Française de Développement). Met de steun van Amnesty International wordt ze gepubliceerd in de collectie Photo Poche Société. Vervolgens trekt deze tentoonstelling naar Parijs, waar ze te zien zal zijn in de galerie Fait & Cause.

Gaël Turine is de auteur van verschillende werken, waaronder Avoir 20 ans à Kaboul (2005) en Voodoo (2010). Zijn werken zijn herhaaldelijk bekroond en worden regelmatig tentoongesteld en gepubliceerd in de Belgische en internationale pers. Hij is eveneens lid van het Agence’ Vu’.

Agenda

  

Mei 2017

 
Maan Din Woe Don Vrij Zat Zon
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031